Jag väljer elvafotarn trots att tolsexan kastar längre. Första rundan med elvafotarn förlorades två flugor. Den har en en flyt-hoover-sjunkettklump. Jag fiskade för långsamt och började för högt upp i poolen. Tolvsexan har flytklump och i-spets. Fiskade därför den de kommande rundorna. Satte en fluga även med den.
Morgonen har varit spännande. Ryggkrokade en braxen första rundan. Victor tog några bilder. Han fiskar ovanför mig.
Ryggkrokad braxen strandas. Foto Victor Gustavsson |
Innan kaffepausen har jag haft några hugg varav minst två var öring. En som hoppade direkt efter hugg och en som lossnade med några distinkta ryck i spöt direkt efter hugget.
Jag inbillar mig att jag kan skilja på öringhugg och hugg från andra arter. Öringen brukar i allmänhet direkt efter hugget plaska till i ytan och ibland också hoppa. Rycken i spöt brukar vara mer distinkta jämfört med exempelvis gäddan. Den är oftare bara tung och går mer mot botten. Iden är spännande direkt vid hugget. Sedan är även den mest tung.
När jag kokar kaffe funderar jag på flugval och kastlängder. Jag når ett spännande område med elvafotarn och fiskar jag lite snabbare bör jag slippa bottennapp. Jag knyter på en svart kaninhårszonker med guldskalle, dricker upp mitt kaffe och kliver i. Börjar jag fisket lite längre ner slipper jag de stenar som tog flugorna i morse. Det har mulnat på. Prognosen talar om snöbyar från havet.
Elvafotarn eller tolvsexan är frågan |
Jag gör mina kast, tar mina steg. Parerar den stundtals ogästvänliga vinden. Fiskar med hemtag där strömmen är för långsam.
Strax ovan den knappt synliga nacken drar det försiktigt i linan. När jag höjer spöt gungar det till ordentligt. Äntligen en bra fisk! Knyckarna känns ända ner till handtaget. Jag håller emot och samlar in löslinan när fisken gör ett hopp. En blank, mycket stor öring. ”Jävlar!” Lyckas jag landa den är det troligtvis nytt öringrekord. Pulsen och adrenalinet stiger som om det vore årets första lax. Den simmar mot mig och jag gläds åt utväxlingen på min Mörner. Tack vare den behåller jag kontakten med fisken. Jag backar försiktigt mot land. Håven ligger i Passaten som står på verkstan med trasiga bakbromsar. Jag måste därför hitta ett bra ställe att landa den utan håv. Och utan att behöva lyfta den ur vattnet.
Foto Victor Gustavsson |
Den gör ett nytt hopp innan den med hög fart simmar uppåt. Jag håller emot så hårt jag orkar. Den tar med bestämda simtag uppströms några meter lina innan den stannar och jag känner att jag kan ta kontrollen över fighten. Knyckarna i spöt är tunga. Har aldrig känt så tunga öringknyckar tidigare. Den jag fick i hårdströmmen vid muren för ett par veckor sedan var mycket svår att landa, trots hårdström och trots att den var relativt stor (62 cm) var det ingenting jämfört med denna fisk. Den här känns laxstor.
Adrenalinet pumpar. Pulsen är hög.
Den lossnar med ett tydligt knyck. Jag skriker ut min besvikelse och vadar in till land. Där möter jag Victor. ”Det där var en stor fisk” utbrister han. ”Jag såg hoppet den gjorde. Kanske 80+”.
När den första besvikelsen lagt sig sköljer en våg av tacksamhet över mig. Tacksamhet över upplevelsen, över ån och dess fantastiska varelser. Över fiskekompisarna och stämningen vid ån. Adrenalinet pumpar, händerna skakar.
Foto Victor Gustavsson |
Jag behöver kaffe!
Fisket fortsätter. Har svårt att samla tankarna och att fiska koncentrerat. När jag blundar ser jag öringens första hopp och känner dess knyckar i spöt. Samtidigt funderar jag på varför en del fiskar bara lossnar, till synes utan anledning.
Landar en liten gädda. Den är perfekt krokad.
Snöbyar driver in från havet. Jag trivs med livet.
Att en dag utan öring på land kan vara årets hittills bästa fiskedag.