Det är en vecka efter Hans Lidman Sällskapets årsmöte. En trevlig tillställning som pga pandemin var något rumphuggen detta år. Att träffa såväl välkända som nya ansikten är en av höstens höjdpunkter. Samtal om Lidman, men även en del fiskesnack skapar en längtan under årets mörkaste tid. Löven har fallit och med dem även höstens ljus och höstens alla färger. Det är mörkt, fuktigt och grått. Samtidigt är det en tid för längtan och drömmar.
Jag besökte ett par nya hälsingeåar under försommaren. Till dessa längtar jag tillbaka. Jag längtar också efter Svartån och hur den ser ut efter årets restaurering. Men mest av allt längtar jag efter ljuset, försommargrönskan, sländorna och fåglarna. Att sitta lutad mot en gran med flugspöt, kameran och anteckningsboken och låta tankarna flyga fritt utan att för den skull missa öringens ibland diskreta vak eller någon av skogens djur eller fåglar är bland det bästa jag vet.
Fåglar har alltid fascinerat mig. När jag som tioåring flyttade till byn kunde jag ägna timmar åt att spana efter fåglar. Allt från tofsvipa och storspov till den vackra blå kärröken som under några korta vårveckor svävade som en osalig ande någon meter över de plöjda åkrarna. Morkullan under barndomens magiska försommarkvällar. Peter och jag låtsades att de var brevduvor som kom med meddelanden skrivna i chiffer när vi lekte krig och hans trädkoja var ett hemligt gömställe mitt i fiendeland.
Gräsand i Svartån |
Forsärlan är en ny bekantskap. Jag såg min första vid Svartån för kanske sju år sedan. Nu ser jag den även i Harmångersån och i Ljungan. Strömstaren, drillsnäppan, knipan, storskraken, sångsvanen, havsörnen, hackspetten. Listan kan göras lång på de fåglar jag längtar efter under höstens mörkaste tid.
Jag tänker på hur viktig litteratur är för mitt natur och flugfiskeintresse. Det räcker inte med att läsa flugfiskeböcker som handlar om utrustning och teknik. Ska man förstå flugfiskets innersta väsen måste man läsa skönlitteratur. Naturligtvis Hans Lidman. Men också Hemingway, Jack London, Thoreau och annan klassisk litteratur. Men också författare som man kanske inte förknippar med natur och miljö. Jag läser Väinö Linna, Susanna Alakoski, Per Anders Fogelström, Leif GW mfl. På senare år har jag fastnat för Ulf Lundells Vardagar 1 och två. Trean har jag ännu inte hunnit med. Gemensamt för den litteratur jag återkommer till är att den tar ställning, ofta för de svaga och utsatta. Jag söker nya författare att läsa, men landar ofta såsom mina flugval tillbaka i klassikerna eller i de klassiska berättelserna. Ibland berättad av nya röster. Vilka böcker finner jag denna vinter som stillar min längtan? Jag börjar känna mig redo för poesi. Främst Tranströmmer.
Flugfiskeböcker? |
Jag har gått ner mig i Lidmans novell Nattens drottning från hans bok Det nappar i Svartån. Enligt Lidman heter flugan Light Teal & Silver, Red Hackle och ska vara av Hardy´s fabrikat. Har under några år sökt ursprunget till flugan. Hittar den inte i någon av de gamla hardykataloger jag har. Har av den anledningen köpt några gamla engelska flugfiskeböcker utan att ha funnit en bindbeskrivning. Däremot en del ledtrådar. I Handbok om sportfiske av Rudolf Hammarström från 1925 finns en kolorerad plansch med en fluga som heter Nattens Drottning, Light Teal & Silver, Red Hackle. Den är dock olik bilden i Lidmans novell. Benny Lindgren skriver i Sportfiskarna och livet under ytan att Hammarström hämtade planscherna i boken från Hardy. Mitt sökande fortsätter nog även denna vinter.
Min variant av Nattens Drottning |
Jag binder inte så många flugor längre. Har hittat mina favoriter i de klassiska våt och torrflugorna och de enda jag binder är när jag behöver komplettera innehållet i min flugask. Det som tidigare var e trevlig vintersysselsättning är därför numera reducerat till enbart några timmar varje vinter.
Längtan till ån blir starkare och starkare för varje år. När jag var yngre handlade längtan mer efter fiske. Då funkade älvens eller tjärnens inplanterade regnbågar många gånger bättre än åns svåra öringar. Oron i kropp och själ stillades av fiskens ryckande i spöt. Nu är det ån och dess öringar. Egentligen ån och vaken. En vakande vildöring i en liten stilla flytande hälsingeå har skapat ett beroende hos mig vars abstinens är som svårast under årets mörkaste tid.