Några ställde samma fråga som jag gör. Varför kasta långt? I sjöar kan det finnas en poäng, men i rinnande vatten? När det gäller lax och havsöringsfiske kan långa kast ibland vara nödvändiga, men vid ordinärt enhandsfiske efter harr och öring? Redskapsbranschen marknadsför hellre kastkanoner än flugfiskemetoder, de vill ju sälja spön och eftersom de flesta spön idag är bra eller bättre så kan man till viss del förstå dem.
Gunnar Westrin hävdar att majoriteten av hans fiskar är fångade inom 8-12 meter från land. Jag vill hellre lära mig fiska än att tävla i långkastning. I strömmande vatten finns ofta flera strömmar som tar tag i fluglinan och försvårar kontakten med flugan och därigenom också fisket. Kontakt med flugan och förmåga att äga flugans färd i strömmen är a och o inom flugfisket. Lars-Åke Olsson beskriver att han misslyckas med sina tidiga försök att fiska med nymf med Frank Sawyers metod. Inte förrän han insåg att han fiskade med för långa kast lyckades han lära sig tekniken. Jag prioriterar därför att lära mig fiska med korta kast. Med korta kast menar jag max 10 meter. Ett 15 meterskast är i min värld ett långt kast. Tror att vi idag har har för bra utrustning. Bara för att det blivit relativt lätt att kasta 25 meter behöver man ju inte göra det.
Svärsonen med Ljunganharr |
Allt för ofta ser jag folk trampa ut i älven och kasta över till andra sidan och med sitt kastande skrämma bort fisken. Jag har gjort lika även om jag aldrig lärt mig kasta 25-30 meter. Faktum är att fisken nästan alltid vakar några meter för långt ut oavsett om jag kastar fem eller 20 meter. Om jag istället fokuserar på alla delar inom flugfisket och inte bara på kastet blir jag en bättre flugfiskare, en flugfiskare som blir ett med naturen och som försiktigt närmar mig vattnet och fisken, studerar vak, insekter på vattenytan och andra tecken som kan berätta var fisken kan tänkas stå, försiktigt vada i position om vadning krävs, kasta med korta nätta kast, fångar de fiskar som inte blir skrämda av mina rörelser i och vid vattnet. De fiskar som vakar längre bort låter jag vara. Denna zon på upp till kanske10 meter kallar jag min trygghetszon. Genom att släppa in fisken i min trygghetszon, få dem att känna sig trygga ger jag mig chans att fånga de intressanta fiskarna. Ju mer jag lär känna mitt fiskevatten desto lättare blir det.
Jag minns en gång i våras. Jag fiskade efter öring i Bollnäsströmmarna. Det kläckte små mörkgrå dagsländor och jag fiskade med en Waterhen Bloa. Fisken vägrade nappa och vakade ett par meter från min fluga. Jag bytte fluga till en Nattens Drottning, Lidmans klassiska våtfluga.
Det var fel fluga utifrån vilka insekter som kläckte, men de verkade inte intresserade av en imitation. Jag satte mig ner vid stranden och inväntade vaken. Efter kanske 15-20 minuter vakar en fisk fem meter ut och jag lägger flugan två decimeter från vaket, drar försiktigt i fluglinan. Fisken tar direkt. En fin våröring på ca 8 hekto ligger snart i håven. Varför tog fisken fel fluga men ratade imitationen? Öringen var trygg, det är nog huvudskälet. Det andra skälet var nog att fisken inte var selektiv utan tog det som kom i dess väg. Rätt fiskad fluga inom trygghetszonen är långt viktigare än i de flesta fall bättre en perfekt imitation fel fiskad med för långa kast.
En av svårigheterna med detta fiske kan vara att dela vattnet med andra. Alla fiskar ju inte på samma sätt. Det kan vara mycket frustrerande att vänta in fisk och när fisken börjar närma sig land kommer vadar någon ut och skrämmer ut fisken ur kastavstånd. Därför söker jag mig ofta till glest befolkade, gärna otillgängliga vatten där jag kan utöva mitt fiske utan att störa andra fiskare. Jag kan ju inte kräva att andra vid ett fiskevatten anpassar sig till mig och till mitt sätt att fiska. Jag kan bara kräva att vi tillsammans visar varandra ömsesidig hänsyn.