I år är det tio år sen jag fick min första lax. En händelse som påverkat mig på ett sätt som är svårt att förklara. Egentligen var det min andra lax som gjorde mig till laxfiskare, inte den första. Eller är jag laxfiskare på riktigt? Frågan skaver, känner mig inte alltid bekväm i laxfiskevärlden.
Det började några år tidigare med att jag och en kompis köpte en varsin tvåhandsbyggsats som jag satte ihop. Loop Yellow Line, 12.4 #8-9. Planen var att fiska lax och havsöring i Ljungan. Vi kände oss för nya och färska för att lägga ner pengar på en Norgeresa. Egentligen började det som en dröm många år tidigare, en dröm som blev som en tagg. Den satt under huden och skavde. Till slut måste taggen ut. Kroppen hade blivit infekterad.
Spön byggdes, flugor bands, böcker och artiklar lästes. Laxfiske var något annat än vanligt fiske. Laxfiskare är ett sällskap med hemligheter som de bara delar med sig till de som anses värdiga. Tipsen i böcker och artiklar var bara ytliga, sanningen fanns bortom det skrivna. Det enda tips jag tog till mig var att ha tålamod. Bli inte förvånad om du inte får någon lax, bli förvånad om du får en. Första veckan vid Ljungan var ett stort misslyckande. Enligt de experter vi träffade så var det för tidigt på säsongen, minst en och en halv vecka för tidigt. Linorna vi köpte, som skulle vara väl anpassade till spöna våra var en katastrof att kasta med, trots att den store legenden designat dem. Linorna var nog bra, men vår nybörjarteknik gjorde linorna för avancerade. Idag vet jag att de var för lätta, vi skulle ha behövt skagitklumpar eller tyngre, brutalare klumpar som tålde nybörjarkastning. Men sådana klumpar fanns inte på den tiden. Veckan slutade med att vi fiskade harr. Harrfisket var och är bra är i Ljungan.
Året efter gick jag en kastkurs hos Mattias Drugge. Han berömde mitt spö och visade med ett trettimeterskast att det inte var något fel på varken spö eller lina. En god pedagog som lärde mig en hel del i konsten att kasta med flugspö. Kunskap jag inte lyckats omsätta i praktisk förmåga. Jag fiskade havsöring Ljungan, kämpade med min kastteknik, fick till slut en liten havsöring på en Thunder & Lightning. Norge kändes långt borta.
På den tiden sålde den lokala fiskebutiken flugfiskeutrustning och flugbindningdmsterial. Jag köpte nog det mesta av flugbindningsmaterialet som butiken sålde. Henry som jobbar i butiken hade en Norgeresa på gång, men de var en man kort. Jag blev tillfrågad att följa med. Det var Henry, Sam, Peter och jag. Alla var nybörjare och alla var bättre än mig att hantera ett tvåhandsspö. Fortfarande tror jag ibland att jag saknar motorik för flugfiske. Hur som helst så bar vi iväg. Ramloan i Orkla var målet. Vintern ägnades åt flugbindning och läsning om laxfiske i Orkla. När vi kom dit var vattnet för lågt, för varmt, det fanns ingen nystigen lax i älven. Den som berättade det var den tidens superstjärna, kastfantomen Göran Andersson. Han höll till där vi desinficerade vår utrustning. Den första och viktiga lektionen i laxfiske lärde vi oss den veckan. Det är alltid fel tid, för lite vatten, för mycket vatten, för kallt i vattnet, för varmt i vattnet, "ni skulle varit här förra veckan, då var förhållandena perfekta". Henry fick en grilse. Grilse är en liten lax som egentligen inte räknas.
Vinter. Taggen sitter kvar. Årets laxfiske planeras. Vi får napp på ett nytt ställe i Orkla, Nedre Ekli, v24. Tidigt i juni och chans till stor fisk. Valdet fiskas med sex spön. Det är vi fyra och två grabbar från Gävle. Duktiga killar enligt Pär Palm som förmedlar fisket. Fiska nära land, ytligt med Sunray shadows vid högvatten var tipset. Passade mig utmärkt eftersom jag ännu inte lärt mig att kasta. Jag hade byggt ett nytt spö, ett 14 fots Yellow Line i klass 10. Linorna var fortfarande nästan omöjliga att kasta med.
Väl på plats valde vi att installera oss i hytten innan vi for ner tillälven. En halvdåligt trång stuga, som låg på promenadavstånd från valdet.
Vi tog bilen ner till valdet, det är ju en del utrustning som ska vara där hela veckan. Där möttes vi av Peter från Gävle. Tomas fiskade. Innan vi kommit till vindskyddet hade Tomas en lax på. En jättefisk som lossnade efter en stund. Vilket första intryck av Nedre Ekli! Peter och Tomas kändes rätt, vi blev genast goda vänner. Jag satte ihop min utrustning, satte på en grön fluga med svart övervinge och klev ut i älven. 10 minuter senare hade jag en sexkilos nystigen lax på land. Det var så enkelt så att jag inte fattade vad som hände.
Inget mer hände den kvällen. Lektion två och tre lärdes denna vecka. Laxlunk och laxkoma. Som nybörjare kom laxkoman före laxlunken. Vi hade bra fiske men fattade det inte. En eller två fiskar kom upp de första dagarna. Sen kom laxkoman. Vi tappade tron på fisket, band flugor, drack öl. Och Minttu, den finska tandkrämslikören.
Tisdag kväll, Henry hade åkt till stugan för att sova, vi andra satt i vindskyddet. Ljuset var härligt, himlen var röd, vindstilla. Läge för en Sunray shadow, sa jag. De andra skrattade åt mig. Det är för kallt i vattnet för ytligt fiskade flugor. Tomas och Peter från Gävle visste vad de snackade om. De var erfarna laxfiskare. Sam och Peter hade på fyra dagar blivit minst lika goda experter. Vattnet var stigande och jag tänkte på Pär Palms tips. Jag kliver i nedanför vindskyddet, kastningen går hyfsat. Intermediateklump gör att flugan simmar strax under vattenytan. En lax stiger och i ett delfinvak tar den min fluga. Förvånad höjer jag spöt, laxen drar iväg 80 meter lina i en första rusning. Hjärtat stannar, blodet ersätts av adrenalin, omvärlden försvinner. Jag innesluts i en bubbla, en bubbla där tiden står still. Det är den bubblan jag söker, längtar till i mitt laxfiske, i bubblan finns laxfiskets magi. De andra har sett allt från vindskyddet och rusar ner till älven. Jag får stopp på laxen, goda råd haglar, jag är ju nybörjare. Samma råd har nog kommit även om jag varit expert. Det funkar så när man fiskar lax i grupp. Kampen fortsätter, jag får in laxen till stranden. När den känner botten mot buken gör den ytterligare en 80-metersrusning, denna gång med ryggen ovanför vattenytan. Det är den synen som beseglar mitt öde. Laxen vägde 10 kg och jag var fast i laxfisketräsket.
Tio år senare börjar laxfebern ebba ut. Jag har fiskat lax i Norge varje sommar sedan dess. Orkla, Namsen, Nordfolda, Laerdal. Fått lax nästan varje år. Laxodlingarna i de norska fjordarna är förödande för den vilda laxen och jag har börjat att tveka om jag ska fortsätta med det norska laxfisket. Det tar mycket tid, är dyrt och tränger undan annat flugfiske. Vet heller inte om laxfisket i Sverige lockar. Att hyra en egen sträcka i Norge har gjort mig bortskämd. Att trängas med andra är inte riktigt min grej, alla fall inte vid laxfiske. Går det att finna platser i Sverige där man kan fiska i lugn och ro, på det sätt jag helst fiskar? Flyt eller intermediatelinor, ytligt fiskade flugor. Många fiskare och högt fisketryck trycker ner laxen till botten och man måste använda tunga sjunklinor för att få den att hugga. Inte riktigt mitt fiske. Kanske lägger jag laxfisket åt sidan i några år, fiskar havsöring vår och höst, harr och öring övrig tid. Den som lever får se. Den här sommaren blir det en vecka i Orkla och tre dagar i Gloppen på det norska Vestlandet förutom fisket i Ljungan.
Åren med laxfiske har lärt mig mycket om flugfiske, om livet, om vänskap. Jag har fortfarande inte lärt mig att kasta ordentligt. Jag får ändå mina laxar. Drömmen om en blank ljunganlax lever också. När den värsta laxfebern släppt ser jag på laxfisket med lite klarare ögon. Jag är trots allt nog ingen riktig laxfiskare. Jag är flugfiskare som också fiskar lax. Framtiden är min.